Friday, December 2, 2016

Membentuk Srikandi Muslimah

Menjadi wanita memang menyenangkan, apalagi wanita "Muslimah", sebab muslimah bererti wanita yang telah dipilih oleh Allah untuk menerima hidayah-Nya dan menjalankan kehidupan sesuai dengan sunnah Rasul-Nya. Rasulullah sebagai manusia pilihan Allah, sangat sayang akan muslimah.

Baginda sangat menyayangi muslimah sehingga beliau berpesan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, "Tidaklah seorang muslim yang mempunyai anak

Mengapakah Anak Menderhaka ? - Bahagian Akhir


7.Dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8.Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tidak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap).

9.Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

10Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

Mengapakah Anak Menderhaka ? - Bahagian 2


HUBUNGAN DENGAN BAPA


Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan oleh anak-anak. Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan ibu dahulu.. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa.


Walau agaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang danperhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan

Mengapakah Anak Menderhaka ? - Bahagian 1


Sabda Rasulullah s.a.w. “Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik ke atas belakang pun tidak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat . Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran).” 
“Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan.

Luasnya Neraka


YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibu bapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami dan semua orang Islam dari azab siksa api neraka-Mu, YA ALLAH.


Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurga-Mu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke neraka-Mu,
YA ALLAH. Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMAT-MU, YA ALLAH......AMIN.....

Kisah Pedang Saidina Ali R.A.

Saiyidina Ali punya pedang yang begitu digeruni oleh musuh-musuhnya. Pedang yang bernama Zulfaqar itu sentiasa dibawa bersamanya dalam peperangan-peperangan dengan orang kaum musyrikin. Dan setiap kali membawa pedang itu, Saiyidina Ali berjaya mengalahkan musuhnya.
Berita tentang kehebatan pedang itu sampai kepada seorang lelaki. Dia juga seorang pejuang Islam. 


Tertarik dengan berita kehebatan pedang itu, lelaki itu pun datang menemui Saiyidina Ali dan berkata,” tolong pinjamkan aku pedang mu yang hebat itu.” 

Kesilapan Mendidik Tauhid - Bahagian Akhir

1. Tidak memanfaatkan usia muda yang paling optimum.


Usia yang paling optimum untuk menanamkan ilmu Tauhid ialah antara 8 bulan hingga 8 tahun. Pada waktu ini fitrah anak-anak sungguh bersih, ditambah pula oleh fikiran, perasaan dan jiwanya yang mula berkembang. Usia ini sepatutnya digunakan sepenuhnya untuk memperkenalkan Allah secara mudah, ‘natural’, santai dan berterusan.

Kesilapan Mendidik Tauhid - Bahagian 1


Hati kita sebagai ibu-bapa kadangkala terusik kenapa anak-anak yang telah diberi pelajaran yang secukupnya dalam bidang Fardhu Ain, masih mengalami masalah salah-laku? Qurannya sudah khatam (habis dibaca), solat, wuduk, puasa dan lain-lain sudah dikuasai ilmunya, tetapi mengapa masih jahat juga?

Tak cukupkah lagi dengan pengajaran yang diberi? Atauada ‘kebocoran’ di mana-mana sewaktu proses mengajar dan mendidik?. Masalah ini perlu disuluh secara teliti, dan dengan pemikiran yang lebih kritis. Kenapa benih padi yang kita tanam, lalang pula yang

What Money Can Buy ?

Money can buy costumes but not beauty
Money can buy idols but not devotion
Money can buy books but not wisdom and knowledge
Money can buy bed but not rest and sleep
Money can buy medicines but not health
Money can buy wealth but not health
Money can buy clothes but not shame
Money can buy food but not hunger

Renungan : Tradisi Keilmuan Islam dalam Kenangan ?

Peradaban Islam pernah mencapai masa keemasan. Itu fakta sejarah yang tak bisa dimungkiri siapapun. Hampir tujuh abad lamanya, mulai 750-1500 M 0-700H, bendera kejayaan Islam terus berkibar.

Sejak deklarasi Islam oleh Rasulullah saw sampai pada kejatuhan Granada di Sepanyol, peradaban Islam memberi kontribusi yang tidak dapat dilupakan oleh peradaban moden kini.